Wednesday, September 7, 2016

Membeli Barangan dari Amazon & Hantar ke Malaysia

Dalam entri kali ini saya ingin kongsikan bagaimana saya membeli barang dari laman membeli-belah atas talian yang berpangkalan di Amerika Syarikat iaitu Amazon. 

 • Khidmat penghantaran antarabangsa


Jika penjual menyediakan khidmat penghantaran antarabangsa, ianya tiada masalah. Barangan itu boleh dihantar dari kilang penjual terus ke alamat pembeli di Malaysia. Namun begitu, untuk barang yang saya kehendaki ini, penjual hanya boleh membuat penghantaran domestik, yakni penghantaran ke alamat dalam daerah-daerah di Amerika Syarikat sahaja.
Apa yang saya lakukan?

 • Guna khidmat syarikat 'parcel forwarder'


Setelah mengumpul maklumat dari beberapa laman sesawang saya telah memilih untuk mencuba perkhidmatan 'parcel forwarding' dari syarikat Stackry. Setelah mendaftar dengan syarikat tersebut (pendaftaran adalah percuma) satu alamat di Amerika Syarikat beserta dengan nombor unit loker akan diberikan. Alamat inilah yang telah digunakan sebagai destinasi pertama barangan yang dibeli dari Amazon dihantar sebelum diterbangkan semula ke alamat di Malaysia. 

 • Barang tiba di alamat Amerika Syarikat dalam 3 hingga 5 hari


Stackry akan memaklumkan barang telah tiba di gudang mereka melalui emel. Seterusnya, untuk penghantaran ke Malaysia pula Stackry mengenakan caj penghantaran mengikut berat barangan. Syarikat kurier boleh dipilih mengikut kesesuaian dan harga. Saya telah memilih DHL Express sebagai syarikat kurier. 

 • Khidmat kurier DHL Express

Menurut jangkaan awal barang akan tiba dalam masa 5 hingga 8 hari. Namun begitu, untuk kes saya, barang sampai dalam masa 4 hari sahaja menjadikan jumlah masa menunggu sejak dari pesanan pembelian dilakukan (29 Ogos) hingga barang tiba ke tangan (6 September).  

4 comments:

 1. boleh try Viabox.com,100% akaun percuma, TIADA Caj pendaftaran, TIADA caj proses, dan TIADA caj tersembunyi.

  ReplyDelete
 2. If you’re going to strap on the same fake watchesevery day, it needs to look good with both your Tuesday suit and your Sunday t-shirt, but you don’t want it to be boring. You don’t have to spend five figures to get a great breitling replica.Theklockor kopior Globemaster ($120) handles all situations effortlessly and is packed with technology like a totally anti-magnetic movement and a more accurate and durable co-axial escapement,you’ll notice the seconds hand seems to tick like on a quartz
  rolex replica, but this rolex replicais because of a special gear-and-spring system inside that gives it the so-called “deadbeat seconds” for more precise timekeeping.As the brand’s iconic omega repliqueindividual product, admirable adroitness and absolute kelly 35cm demonstrates what both central and outside.
  Buy Cheap air max
  online.


  ReplyDelete
 3. Replies
  1. Boleh tlg guna viabox mcm mana ?

   Delete